PELAKSANAAN HUKUMAN PERINTAH KHIDMAT MASYARAKAT : SATU KAJIAN ULASAN SISTEMATIK (The Implementation of Community Service Order : A Systematic Review) - Tharshini, Sivabalan; Fauziah, brahim; Ezarina, Zakaria (Penerbit Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), 2018)
Artikel ini disediakan bagi mengulas pelaksanaan hukuman Perintah Khidmat Masyarakat (PKM) di seluruh negara. Satu kajian ulasan sistematik telah dijalankan bagi mendapatkan maklumat lengkap berkaitan sejarah pelaksanaan PKM dengan menggunakan pangkalan data Emerald, Elsevier, Sage and Google Scholar. Keputusan kajian menunjukkan bahawa sistem perundangan di United Kingdom, Singapura, Hong Kong, Eropah, Uganda dan Malaysia melaksanakan hukuman PKM di negara masing-masing. Dapatan kajian turut mendapati bahawa hukuman PKM mampu mengurangkan kadar residivisme, meningkatkan sikap promasyarakat dalam diri banduan serta menjadi platform bagi mengintegrasikan banduan ke dalam komuniti. Hasil kajian memberi implikasi terhadap keperluan pihak berkepentingan mengenai kerelevanan konsep pemulihan dalam komuniti bagi memulihkan individu yang pernah terlibat dengan salah laku jenayah.