Faktor-Faktor Pelindung Yang Menyumbang Ke Arah Pengintegrasian Semula Banduan Yang Berjaya: Satu Kajian Ulasan Sistematik Protective Factors that Contribute Towards a Successful Reinforcement of a Prisoner : A Systematic Review - Tharshini, Sivabalan; Fauziah, brahim (Penerbit Akademia Baru, 2018)
Artikel ini disediakan bagi mengulas faktor-faktor pelindung yang menyumbang ke arah pengintegrasian semula banduan yang berjaya. Satu kajian ulasan sistematik telah dijalankan bagi mendapatkan maklumat lengkap berkaitan dengan dimensi yang menyumbang kepada pengintegrasian semula yang berjaya dengan menggunakan pangkalan data Elsevier dan Sage. Keputusan kajian menunjukkan bahawa terdapat empat faktor utama yang menyumbang ke arah pengintegrasian semula banduan yang berjaya iaitu: (i) faktor motivasi untuk berubah, (ii) faktor sokongan sosial, (iii) faktor pegangan keagamaan dan (iv) faktor pekerjaan. Dapatan kajian turut menjelaskan bahawa faktor pelindung mengurangkan kadar residivisme serta membendung risiko keterlibatan semula dengan aktiviti jenayah. Hasil kajian memberi implikasi kepada pihak berkepentingan mengenai domain yang menyumbang ke arah pengintegrasian semula yang berjaya agar bantuan yang sewajarnya dapat diberikan kepada kumpulan sasaran setelah mereka dibebaskan daripada penjara atau institusi pemulihan akhlak. This article is prepared to review protective factors that contribute towards a successful reintegration among offenders. A systematic review was conducted to obtain information regarding the dimension that influences successful reintegration in databases such as Elsevier and Sage. The results indicate that there are four main factors that contribute towards a successful reintegration among offenders such as: (i) motivation to change, (ii) social support, (iii) spirituality and (iv) employment. The finding also stipulate that protective factors abbreviate the recidivism rate and reduce the risk to involve in criminal activities. As an overall impact, the study provided implications to the concerned parties regarding the domains that contribute to successful reintegration thus a felicitous assistance can be provided to the target group prior to their release from prison or rehabilitation institution.