cabaran Golongan Ibu dalam Penjagaan Anak Kurang upaya (cerebral Patsy): Satu Kajian di "The cerebral Palsy (Spastic) Children's Association of Penangl' - Tharshini, A/P Sivabalan; Fauziah, Binti Ibrahim; Aizan Sofia, Binti Amin; Ezarina, Binti Zakaria (Penerbit UUM, 2016)
Artiket ini membincangkan tentang ca.baranyang dihadapi oteh golongan ibu dntammenjaga anak irrong upaya kategori Cerebral Palsy (CP)'Satu kajian kualitatif iiiito"*on ke atas enam orang ibu yang mempunyai anak kurang upaya. Xaiaan rcmubual mendalam digunalcan bagi mengumpul dpta yang ierknitan dengan maklumat sosiodemografi serta cabaran yang dihadapi oleh informan dalam meniaga anak merela. Maioriti daripada informan yang terlibU dalam kajian ini ialah golongan ibu yang berusia di antara 42 hinggo 45 tahun.Hasit kaiian mendapati bahawa golongan ibu menghadapi masalah tekanan perasctan-, kurong mendapat sol<ongan sosial daripada pasangan dan ahli keliarga serta sukar mengawal tinglah laku anak merela yang tidak menentu (tantrum). Selain itu, informan iuga menghadapi masalah kewangan mem.andangkan kos peniagaan kanak-lanak kurang upaya adalah tinggi' Tambahanlugo, infoiman turut berhadapan dengan isu penerimoan negatif daripada jeriekttaran sosial serta mempunyai masalah pengangkutan untuk membawa keluar anak mereka bagi mendapatkan perkhidmatan kesihatan yang sewajarnya. Justeru, akses kepada sistem sokongan sosial, kesihatan dan- pengangkutan awam perlu dipertingkatl<an untuk menSurangkan cabaran yang dihadapi oleh golongan ibu dalam meniaga anak mereka.