Manipulasi seni Catan dengan Penggunaan Teknologi - Hazrizan, bin Masri (University Malaysia Sarawak, UNIMAS., 2007)
Manipulasi catan adalah merujuk kepada perubahan bentuk fizikal catan tersebut kepada bentuk lain. Secara umumnya, Catan merupakan pengaplikasikan warna keatas sesuatu permukaan. Namun, melalui proses manipulasi, karya akhir boleh hadir dalam pelbagai kaedah mengikut kreativiti pengkarya dan kini teknologi juga boleh dijadikan sebagai media untuk manipulasi