Patung Burung Kenyalang Iban Sarawak - Durin, A.; Lim, C.K.N; Tugang, N.; Hashim Awang, A.R (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2012)
Pada zaman tradisi mereka masyarakat Iban mengamalkan kepercayaan animisme. Oleh yang demikian mereka banyak mengadakan ritual pemujaan. Satu daripada ritual itu ialah ritual Gawai Kenyalang. Tujuan utama kertas ini adalah untuk membincangkan patung burung Kenyalang dalam konteks kehidupan harian masyarakat Iban Sarawak