Aspirasi seni kraf etnik di kawasan desa sekitar Sarawak - Suleiman , N.; Shaari , N. (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2009)
Masyarakat desa sekitar Sarawak majoriti adalah terdiri daripada kaum peribumi yang giat dalam penghasilan seni kraf etnik iaitu kaum Melayu, Orang Ulu, Iban, Bidayuh dan Melanau. Aspirasi kepada perkembangan seni tersebut adalah disokong oleh penyatuan kaum, sumber alam yang pelbagai serta ilmu yang diwarisi turun temurun. Daripada tinjauan rekaan dan pengaplikasian seni kraf etnik bukan sahaja menitik berat nilai estetika tetapi merupakan aktiviti yang menghubungkait peranan individu, kelompok masyarakat dan sumber alam semulajadi berpandukan nilai kepercayaan dan adat istiadat. Ia bermula dengan aktiviti sampingan keluarga yang tertumpu di kawasan desa persekitaran Sarawak dan berkembang menjadi industri kraf berkonsepkan Satu Dearah Satu Industri (SDSI) yang diperkenalkan oleh Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia. Terdapat beberapa kawasan desa yang giat dalam penghasilan kraf iaitu di daerah Serian, Sarikei, Sri Aman, Betong, Miri dan Limbang. Kajian ini memfokuskan kepada faktor- faktor yang mempengaruhi kepada nilai seni kraf etnik sebagai aspirasi kepada perkembangan kraf tersebut untuk lebih berdaya saing dalam mempertingkatkan sosio-ekonomi masyarakat desa