Rebranding Of Kuala Lumpur - Chan, Wen Wen (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2017)
Kuala Lumpur memerlukan identiti individu. Penjenamaan destinasi Kuala Lumpur yang sebelumnya tidak mendapatkan maklum balas yang baik dan tidak mencerminkan identiti sebenar Kuala Lumpur. Penjenamaan semula Kuala Lumpur bertujuan untuk mengenal pasti identiti jenama yang mencerminkan identiti dan menganalisis strategi jenama yang sesuai untuk Kuala Lumpur. Ia juga bertujuan untuk mereka bentuk penjenamaan Kuala Lumpur sebagai sebuah bandaraya metropolitan. Identiti dinamik, yang mencerminkan dinamisme dan kepelbagaian , digunakan untuk menunjuk pertumbuhan pesat bandar. Kaedah yang digunakan adalah analisis visual untuk menganalisis visual dan jenama cagaran jenama destinasi berjaya seperti Melbourne dan New York City. Pada masa yang sama, kaedah analisis SWOT dan analysis semantic differetial juga digunakan dalam kajian ini. Penjenamaan semula ini dijangka menyediakan identiti jenama yang lebih sesuai dan imej ke destinasi itu sendiri.