Debris Marin : punca dan penyelesaian - Ruhana, binti Hassan; Julyus Melvin, Mobilik (UNIMAS Publisher, 2012)
Buku ini mengupas isu berkaitan sampah yang bertaburan di pantai. Perbincangan yang dibuat adalah berdasarkan aktiviti dokumentasi sampah di sekitar pantai di Sarawak pada tahun 2008 dan 2010. Antara lain, ia bertujuan untuk membantu para pembaca memahami masalah di sebalik keadaan itu dan apa yang boleh dilakukan bersama untuk mengurangkan keadaan sampah yang semakin berleluasa di pantai. Diharapkan buku ini dapat meningkatkan lagi kefahaman pelbagai lapisan masyarakat Malaysia tentang isu yang begitu signifikan dalam kehidupan mereka.