Bahasa Melayu : suara dari bawah - Jeniri, Amir (UNIMAS Publisher, 2013)
Isu tentang bahasa Melayu sentiasa panas dan relevan meskipun bahasa Melayu merupakan bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan negara ini. Kadangkala isu bahasa menjadi kontroversi dan menjadi perbincangan hangat ekoran daripada dasar yang dianggap merugikan atau kenyataan dan tindakan pihak tertentu yang dianggap tidak wajar.