Taraf Kognat Antara Bahasa Melayu Standard Dan Dialek Melayu Kabong - Salbia, Hassan (Human Resource Management Academic Research Society (HRMARS), 2012)
Kajian ini menghuraikan analisis umum terhadap hubungan antara Bahasa Melayu Standard (BMS) dan Dialek Melayu Kabong (DMKb) menerusi kaedah perbandingan leksikostatistik. Kaedah ini menggunakan 100 kata dasar Swadesh (Samarin, 1967:221) yang kemudiannya dibandingkan dengan kosa kata DMKb bagi menentukan taraf kognat antara kedua-dua bahasa atau dialek yang dikaji. Kosa kata ini bersifat bebas budaya (free culture) dan kata asas (basic core) yang diandaikan terdapat dalam semua bahasa. DMKb ini dituturkan oleh masyarakat Melayu di Daerah Kecil Kabong, Betong Sarawak. Majoriti penduduknya adalah masyarakat Melayu dan selebihnya adalah masyarakat Iban dan Cina. Berdasarkan analisis yang telah dilakukan, didapati hubungan antara BMS dan DMKb sangat dekat dengan 87.75% persamaan kata berkognat. Dapatan ini membuktikan bahawa DMKb bertaraf dialek dan menunjukkan wujudnya perpisahan DMKb daripada bahasa induknya, Bahasa Melayu sejak 0-5 abad yang lalu. Please provide an abstract of 150 to 200 words.