Aksesibiliti Terhadap Fasiliti Bagi Penjawat Awam Dalam Golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) Di Bangunan Kerajaan, Kuching - Jamayah, Saili; Jessie, Melling; Peter, Martin; Tan, Ling Ling (State Human Resource Unit, Sarawak Chief Minister's Department, 2018)
Kajian ini dijalankan untuk meneroka pengalaman tiga pegawai OKU yang berkhidmat dengan kerajaan negeri Sarawak. Seramai tiga orang pegawai berlainan jenis kecacatan dan berkhidmat di tiga bangunan kerajaan yang berlainan telah di temubual secara semi-berstruktur dan data telah dianalisis menggunakan Analisis Bertema. Hasil dapatan menunjukkan tema utama adalah berkaitan dengan persepsi terhadap kemudahan sedia ada, penerimaan majikan dan rakan sekerja serta cabaran terhadap kemudahan dan fasiliti di tempat kerja. Implikasi serta cadangan terhadap penambahbaikan aksesibiliti fasiliti untuk golongan kurang upaya di bangunan kerajaan turut dibincangkan.