Birundeng: Penyelesaian Konflik Etnik Bidayuh - Robert, Clayton (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2018)
Birundeng merupakan satu pendekatan pengadilan berasaskan kepada adat masyarakat Bidayuh di Sarawak yang bertujuan untuk menyelesaikan konflik. Pendekatan ini mementingkan kebersamaan dan kesepakatan dalam kalangan masyarakat untuk menangani sesuatu kes. Artikel ini akan membincangkan tentang proses dan fungsi birundeng. Kajian ini menggunakan sumber primer, sumber lisan dan kerja lapangan. Artikel ini bertujuan untuk mendedahkan dan menjelaskan tentang fungsi birundeng dalam menangani konflik yang berlaku dalam masyarakat Bidayuh. Birundeng is a justicial approach based on the adat of Bidayuh community in Sarawak that aims to resolve conflicts. This approach amphasizes the unity and consensus among the people in dealing with a case. This article will discuss the function and process of birundeng. This uses primary sources, oral sources and field work. This article aims to clarify and shows the function of birundeng in handling conflict among the Bidayuh community.