PENGAPLIKASIAN KONSEP PARAMETRIK DENGAN EKSPERIMENTASI SLIP PORSELIN DALAM PENGHASILAN KARYA KONTEMPORARI - Thanesh Kumar, A/L Letchumanan (unimas, 2017)
Kajian ini adalah mengenai penerapan konsep parametrik dengan eksperimentasi slip porselin dalam penghasilan karya kontemporari. Pengkaji secara spesifiknya menerapkan konsep parametrik dalarn penghasilan karya kontemporari. Kajian ini lebih mendalami lagi mengenai slip porselin terhadap dawai dimana hybridasi terhadap dua medium yang berbeza. Ini merupakan pendekatan kontemporari dimana tiada limitasi dalam penggunaan medium. Di samping itu, kajian ini juga memfokus terhadap penginterprestasian clan persembahan karya dengan kontroversi terhadap konsep parametrik. Pengkaji telah menekankan konteks kontemporari dalam penghasilan karya dengan dapatan kajian yang diperolehi daripada kajian im. Oleh itu, penulisan ini akan menerangkan mengenai penerapan konteks kontemporari secara menyeluruh terhadap penghasilan karya yang bersifat sezaman.