Penglibatan politik wanita Melayu-Melanau di Sarawak - Ahmad Nizar, Yaakub (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2006)
Penglibatan wanita dalam politik Sarawak sering tidak dibincang atau diberi perhatian yang sewajarnya. Kebanyakan para pengkaji politik Sarawak lebih menumpukan perhatian mereka kepada isu pilihan raya, penubuhan, gabungan dan perpecahan parti-parti politik. Walaupun wanita merangkumi 49% daripada jumlah penduduk Sarawak pada tahun 2000 dan 54.7% daripada tenaga kerja namun, mereka hanya diwakili oleh 4.8% di peringkat kerusi DUN dan 3% di peringkat kerusi Parlimen.