Pengalaman pekerja desa di kilang moden di tengah-tengah perkampungan nelayan melayu Sarawak - Awang Mashabi, Awang Mohamad (Kota Samarahan : Faculty of Social Sciences, Universiti Malaysia Sarawak, 2006)
Pengkajian dan peneiitian yang dijalankan bertujuan untuk memahami pengalaman industri para pekerja kilang di Kawasan Pesisir Sarawak Barat, secara khusus di sebuah kilang pemprosesan makan laut di Kampung Muara Tebas. Penelitian ini cuba memperlihatkan bagaimana sebuah organisasi sosial tradisional di Muara Tebas co-exist dengan sebuah ki lang yang serba moden. Di sarnping, cuba mengupas akan hubungan industri yang teljalin an tara kilang dan para pekerjanya yang majoriti adalah penduduk Kampung Muara Tebas itu sendiri. Kebergantungan dan budaya kerja yang tercetus hasil dari hubungan yang sudah sekian lama wujud hasil dari infiltrasi yang berarus dari kedua-dua belah pihak juga dikaji. Penyelidik menjangkan keunikan hubungan sosio-ekonomi di Muara Tebas yang umumnya tidak terdapat di perkampungan pesisir Sarawak Barat yang lain menemukan beberapa amalan industri yang berbeza dad amalan-amalan yang lazminya terdapat di bahagianbahagian lain di negeri Sarawak. Disamping melihat sarna ada terdapat perubahan besar dari segi am alan dan aktiviti harian penduduk di Kampung Muara Tebas.