Palanquin - Mohamad Faizuan, bin Mat; Mohamad Zamhari, bin Abolhasan; Maizatul Nurhuda, bt. Saadon; Noorhaslina, binti Senin; Siti Shahida, Kamel (2018)
Sarawak mempunyai kepelbagaian kaum dan etnik. Kepelbagaian ini membawa kepada kekayaan adat dan budaya. Seringkali apabila disebut Sarawak, etnik majoriti seperti Iban membayangkan kita pada upacara gawainya mahupun upacara gawai hantu. Ini keunikan dan kekayaan yang ada pada Sarawak. Namun, masyarakat Melayu di Sarawak juga punyai adat yang masih diamalkan tetapi tidak mendapat dokumentasi yang sepatutnya. Sudah menjadi adat dan budaya apabila anak-anak masyarakat pesisir ini menamatkan pengajian Al-Quran mereka, majlis khatamal Al-Quran akan diadakan. Di sini, kita boleh melihat budaya perarakan Palanquin atau Usungan/Tandu ini dijalankan.