Kajian pengaplikasian animasi kartun (2D) di dalam kempen keselamatan jalan raya untuk kanak-kanak - Nik Ramlah, binti Nik Haron. (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2009)
Kanak-kanak mudah terpengaruh dengan animasi yang dipaparkan di televisyen. Mereka kebiasaannya akan mengikut aksi dan reaksi yand disampaikan. Fokus utama kajian ini adalah untuk mengaplikasikan teknik animasi 2d dalam kempen kesedaran tentang keselamatn jalan raya untuk kanak-kanak.