Cabaran dan peranan galeri Shah Alam dalam memperkasan seni lukis di Malaysia - Khatijah, binti Yahya (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2014)
Kajian ini mengenai cabaran dan peranan yang ditempuhi oleh Galeri Shah Alam dalam memperkasakan seni di Malaysia. Tujuan kajian ini dijalankan untuk melihat halangan yang dihadapi oleh Galeri Shah Alam dalam menarik kehadiran pengunjung, serta peranan Galeri Shah Alam dalam menjana perkembangan dan mempopularkan seni tanah air terutamanya di Shah Alam. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif untuk mengutip data. Kajian mendapati bahawa aktiviti yang dilaksanakan seperti pertandingan serta bahan pameran yang dipersembahkan sememanganya membantu kepada kejayaan Galeri Shah Alam untuk menarik kehadiran pengunjung.