Peranan promosi dan publisiti membantu dalam menarik minat audien untuk menonton sebuah pementasan kajian kes : Bukan Bunuh Diri karya Dinsman - Ainul Marziah, binti Raml (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Untuk mencapai bilangan audein yang disasarkan dalam pementasan sesebuah produksi teater, promosi dan publisiti yang berterusan sehingga hari yang terakhir pemetnasan teater. Ini meliputi pemilihan kain rentang, iklan, kenyataan akhbar, poster dan sebagainya memainkan peranan yang amat penting kerana ianya dapat menarik minat sasaran audien terhadap pementasan ini yang akhirnya menentukan bilangan audien yang menyaksikan produksi teater berkenaan.