Aplikasi pergerakan kamera dalam ruang tiga dimensi dari emerhatian pengarah dan kesannya terhadap penonton - Nornizam, bin Mohd Ghazali (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Kajian ini adalah mengenai aplikasi pergerakan kamera dalam ruang tiga dimensi. Pengkaji lebih memfokuskan nilai rasa ingin tahu penonton dari pemerhatian pengarah filem. Kajian ini menggunakan method kajian kualitatif. Hasil dapatan kajian di harap mampu mengenal pasti pergerakan kamera yang merangsang rasa ingin tahu penonton. Teknik dan method dari kajian ini akan diaplikasikan dalam projek tahun akhir pengkaji bertajuk "Patrol".