Kajian fenomena filem cult : sebuah analisis filem Night of The Living Dead - Mohd Zulkarnain, bin Mohd Azhar (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2008)
Kajian ini merupakan sebuah analisis di dalam membina pemahaman secara kritis mengenai fenomena film cult, definisi filem cult serta faktor yang menjadikan sesebuah filem itu sebuah filem berstatus cult dan bagaimana ia mempengaruhi pengikut filem cult, pembikin filem dan industri perfileman. Filem-filem cult lebih tepat didefinisikan sebagai filem "lain dari yang lain" kerana film cult dapat "berhubung" bersama pengikut dan penonton setianya. Bilangan filem-filem cult adalah terhad dan ia merupakan filem yang agak menarik selalunya di dalam genre-genere seperti seram, fiksyen sains serta filem seni.