Penggunaan elemen-elemen grafik dalam majalah berasaskan terknologi, di Malaysia - Abdullah Anas, b. Abu Bakar (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2004)
Majalah merupakan salah satu media cetak yang digunakan untuk menyampaikan maklumat. Dalam penyelidikan ini, majalah yang berasaskan teknologi telah digunakan bagi mengkaji keberkesanan penggunaan elemen-elemen grafik. Pada masa kini majalah berasaskan teknologi keluaran tempatan sukar untuk mencapai tahap antarabangsa, kerana idea-idea baru kurang digunakan bagi menarik perhatian kumpulan sasaran. Objektif utama dalam kajian in adalah untuk menarik semula minat golongan sasaran untuk menggunakan majalah berasaskan teknologi, tempatan dan menyedarkan mereka mengenai kemampuan majalah ini bersaing pada tahap antarabangsa dengan menggunakan ilustrasi 2D dan 3D, serta elemen grafik yang lain dengan menghasilkan sebuah majalah bertajuk 'LAYERS GRAFIK'. Majalah ini adalah berkaitan teknologi senireka grafik yang merangkumi maklumat berkaitan pendidikan dan mengenai produk-produk komputer.