Manual Intervensi: Rasional Emotif Tingkah Laku - Amalia, Madihie; Sidek, Mohd Noah; Maznah, Baba; Wan Marzuki, Wan Jaafar (PERKAMA International, 2017)
Intervensi Terapi Rasional Emotif Tingkah Laku (REBT) adalah sebuah manual intervensi kaunseling yang berlandaskan pendekatan REBT. Setiap intervensi ini dibina berdasarkan Model ABC dan keunikan setiap intervensi adalah berdasarkan nilai dan budaya Malaysia. Pembinaan intervensi ini melalui proses pembinaan dan penyelidikian modul yang standard. Nilai kesahan dan kebolehpercayaan bagi intervensi ini sangat tinggi. Walau bagaimanapun, kaunselor atau fasilitator yang berhasrat untuk mengaplikasikan intervensi Terapi Rasional Emotif Tingkah Laku ini perlu mempunyai pengetahuan dan kemahiran dalam pendekatan REBT. Bahasa yang akan digunakan bersama klien ketika implementasi intervensi ini perlulah mengikut tahap pemahaman klien tersebut. Satu lagi keunikan terapi ini adalah kaunselor boleh mengaplikasikannya dengan klien minor sehingga dewasa.