Perkataan Asing Dalam Bahasa Arab - Yahya, Bakeri (UNIMAS Publisher, 2016)
Kemasukan perkataan asing yang melambangkan kemajuan sains,teknologi termasuk IT, sesawang dan seumpamanya ke dalam media sesawang rasmi Arab tidak terkawal. Ini boleh mengancam kefasihan atau keaslian bahasa Arab dari sudut perkataan dan struktur ayat. Sehubungan itu, dalam buku ini menerokai sumber, faktor dan bentuk perkataan-perkataan asing yang digunakan dalam media sesawang rasmi Arab. Buku ini cuba meninjau persoalan asasi yang dapat membantu menyelesaikan persoalan yang menyebabkan kemasukan perkataan asing tersebut. Pendedahan dalam kepelbagaian yang boleh dikaitkan dengan sumber, faktor dan bentuk perkataan asing dalam media sesawang rasmi Arab.