Pemeliharaan teater tradisional Jikey oleh Persatuan Penggerak Warisan Budaya Negeri Kedah (AKRAB - Mohamad Halmi, bin Ahmad Asri. (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Kajian ini bertujuan mengkaji kaedah-kaedah pemeliharaan teater tradisional Jikey oleh Persatuan Penggerak Warisan Budaya Negeri Kedah (AKRAB). Kaedah kajian yang digunakan adalah menggunakan kaedah kualitatif dan kuantitatif. Kaedah kualitatif adalah mengadakan temubual dengan beberapa orang informan. Kaedah kuantitatif pula, melalui pengedaran borang soal selidik di Alor Star, Kedah. Kajian mendapati bahawa pengolahan serta penambahbaikan dalam persembahan teater tradisional Jikey mempu menarik minat masyarakat. Selain itu, pemeliharaan secara berterusan serta sistematik perlu dilaksanakan dalam mengangkat semula persembahan teater tradisional Jikey dari terus diabaikan. Hasil dari kajian ini, diharap persembahan teater tradisional Jikey terus dipelihara untuk kepentingan generasi yang akan datang.