Keberkesanan program mentor melalui persepsi jururawat sektor awam - Olivia Christine, anak Matthew Minggu (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2014)
Kajian Irualitatif ini bertujuan untuk mengeoal pasti keberkesanan program mentor melalui persepsi jururawat sektor kerajaan terhadap tiga kriteria daripada Model Kirkpatrick iaitu: reaksi, pembelajaran dan tingkah laku. Teori yang digunakan untuk menghuraikan kajian ini ialah Teori Pengukuhan, Teori McClelland, Teori Jangkaan dan Teori EkuiV Hasil kajian menunjukkan keberkesanan program mentor menghasilkan persepsi jururawat bahawa program mentor sangat bagus, sangat membantu dalam kerja, penilaian program selama 3 bulan ditambah 3 bulan lagi sekiranya belurn lulus, boleh menambahkan dan meningkatkan kemahiran bam, mendapat tunjuk ajar dan pentingkan kualiti kerja, boleh bertindak tanpa ragu-ragu mengikut prosedur, berdikari dan beryakinan serta mempunyai hubungan yang baik dan mesra.