Unsur Kiasan dalam Wacana Khutbah Jumaat di Malaysia - Wan Robiah, Meor Osman; Hamidah, Abdul Wahab (2009)
Dewasa ini penyebaran dakwah Islam tidak lagi terhad di institusi keagamaan seperti masjid dan surau, tetapi telah disebar luas ke serata pelosok dunia melalui kecanggihan teknologi maklumat. Di Malaysia, wacana khutbah Jumaat yang disampaikan saban minggu di masjid kini mudah diakses umum melalui laman sesawang yang dibangunkan oleh Majlis Agama Islam Negeri. Usaha dan inisiatif institusi agama ini memberi manfaat kepada masyarakat umum mengenai kepentingan ilmu pengetahuan Islam. Justeru, makalah ini akan meneliti unsur kiasan yang terdapat dalam wacana khutbah Jumaat yang dipaparkan secara atas talian. Kajian ini akan memanfaatkan Ilmu Mengarang Melayu (Zainal Abidin Ahmad, 2002). Wacana ini penting dikaji untuk memperlihatkan penggunaan gaya bahasa yapg menjadi medium penyampaian maklumat oleh pihak berwajib kepada masyarakat.