Ragam Bahasa Khutbah Jumaat dan Pembudayaan Nilai-Nilai Islam dalam Kehidupan Masyarakat Sarawak - Hamidah, Abdul Wahab (2009)
Dewasa ini, dakwah Islamiyah di Malaysia telah meluas dan tidak terhad di masjid atau surau sahaja. Hal ini kerana, perkembangan teknologi maklumat telah memberi ruang kepada kerajaan dan pengguna alam siber untuk berkongsi maklumat dengan pantas dan mudah menggunakan teknologi ini. Khutbah Jumaat yang disampaikan secara lisan kini menjadi sajian mata pembaca yang melayari larnan web. Kertas kerja ini memfokus kepada aspek ragam bahasa dalam wacana tulisan Khutbah Jumaat. Wacana khutbah Jumaat yang diteliti dipetik daripada http://emasjid.sarawaknet.gov.my, dan dilihat signifikan dikaji ekoran peranannya sebagai wahana dakwah dalam penyaluran maklumat secara langsung dan lebih meluas daripada kerajaan kepada rakyat. DengaQ variasi topik saban minggu yang menyentuh isu-isu agarna, sosial, kebudayaan, politik, ekonomi, kemanusiaan dan sebagainya, pengkajian ragam bahasa wacana ini akan memperIihatkan variasi bentuk ragam bahasa yang digunakan, dengan tujuan mengukuhkan objektif pengutaraan hasrat dan meninggalkan kesan terhadap pembaca. Kajian ini akan memanfaatkan I1mu Mengarang Melayu (Zainal Abidin Ahmad, 2002). Pada masa yang sarna, nilai-nilai Islam yang dibudayakan dalam kehidupan masyarakat melalui peranan wahana ini akan turut dipaparkan untuk manfaat umum.