Penggunaan Lakuan Bahasa Permintaan dalam Sesi Kaunseling - Wan Robiah, Meor Osman; Hamidah, Abdul Wahab (2011)
MakaIah ini menfokus kepada kajian lakuan bahasa (LB) permintaan dalam kalangan kaunselor pelatih dalam sesi kaunseling di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Kajian ini meneliti data kaunseling yang mengandungi lakuan bahasa permintaan yang diujarkan oleh kaunselor pelatih terhadap klien dengan memanfaatkan teori lakuan bahasa (TLB), yakni pengkategorian LB cadangan Bach dan Harnish (1979). Pemilihan pengkategorian LB ini disebabkan perincian dan penghuraian secara mendalam dalam setiap LB. Walaupun demikian makalah ini hanya menfokus kepada satu LB arahan (directives) iaitu permintaan yang dilakukan oleh kaunselor pelatih dalam mengendalikan khidmat kaunseling bersama-sama kliens. Data daripada 30 orang kaunselor pelatih program kaunseling UNIMAS dipilih dan sesi kaunseling yang mereka kendalikan dirakam serta ditranskripsikan dalam rflemperlihatkan fenomena LB permintaan.