Teks Ucapan Brig. Jen. Dato’ Prof. Dr. Kamarudin Hussin, Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis sempena Majlis Pelancaran dan Sidang Media Festival Filem dan Video Pelajar Malaysia ke 7 (FFVPM) - Kamarudin, Hussin, Brig. Jen. Dato' Prof. Dr. (Universiti Malaysia Perlis, 2010)
Festival kali ini telah dianjurkan oleh Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) Malaysia .