Program Mentor: Satu IPTA Satu Menteri : usaha untuk mendekati pelajar-pelajar dan komuniti Institusi Pengajian Tinggi (IPT) - Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi (Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, 2010)
Kementerian Pengajian Tinggi telah mengambil inisiatif memperkenalkan program yang dikenali sebagai Program Mentor: 1 IPTA 1 Menteri bagi memenuhi hasrat itu. Program ini menetapkan agar setiap IPTA dieperuntukkan sekurangkurangnya satu Menteri yang akan bertindak sebagai Mentor atau keluarga angkat kepada IPTA berkenaan. Pemadanan Y.B Menteri kepada IPTA adalah dibuat berdasarkan kepada pilihan yang yang dibuat sendiri dan/atau ditentukan oleh kementerian Pengajian Tinggi mengikut pertimbangan tertentu termasuk latar belakang, negeri asal serta bidang utama kementerian masing-masing