Memperkasa penggunaan Bahasa Melayu dalam bidang kejuruteraan : kajian kes di UniMAP - Noor Asliza, Abdul Rahim; Noormaizatul Akmar, Ishak; Hanif Suhairi, Abu Bakar (Universiti Malaysia Perlis, 2010)
Universiti Malaysia Perlis yang dahulunya dikenali sebagai Kolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysia (KUKUM) merupakan sebuah universiti yang hanya memberi fokus terhadap bidang kejuruteraan. Oleh itu proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) banyak menitikberatkan penggunaan Bahasa Inggeris secara sepenuhnya khususnya dalam kursus-kursus teras universiti. Namun bagi kursus-kursus wajib universiti pula adalah digalakkan menggunakan Bahasa Inggeris. Hal ini secara tidak langsung memperlihatkan kedudukan Bahasa Melayu di dalam proses P&P agak terpinggir. Walaupun dalam jangka masa pendek senario ini dilihat tidak begitu membimbangkan, namun jika keadaan ini berterusan kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi mungkin akan tergugat. Jadi sebagai pengamal komunikasi yang menitikberatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar, adalah menjadi tanggungjawab untuk mencadangkan satu mekanisme bagi memperkasa bahasa Melayu dalam bidang kejuruteraan.