Agregat Ringan Sebagai Bahan Binaan - Khairul Nizar, Ismail; Kamarudin, Hussin (Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), 2009)
Pengenalan : Penggunaan agregat ringan sebagai bahan binaan di negara ini masih belum digunakan secara meluas. Walau bagaimana pun pengingkatan penggunaan konkrit ringan di dalam industri pembinaan memangkin kepada penggunaan agregat ringan. Konkrit adalah merupakan bahan binaan yang paling utama di dalam industri pembinaan. Konkrit terbentuk hasil daripada campuran air, simen, agregat halus dan agregat kasar. Agregat kasar adalah merupakan batu baur yang bersaiz di antara 5-20mm mengikut Spesifikasi Piawai Untuk Kerja-kerja Bangunan, JKR (1989).