Teks Ucapan Naib Canselor Majlis Makan Malam Bersama Naib Canselor Unimap Sempena Mesyuarat Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia (MAPIM) - Kamarudin, Hussin, Lt. Kol. Prof. Dato' Dr. (2008)
Sudah tiba masanya MAPIM melihat dengan serius peluang dan cabaran untuk menghasilkan penerbitan elektronik secara bersepadu. Pastinya laman web penerbit seperti Oxford University Press (OUP) atau Konsortium penerbit ilmiah JSTOR boleh dijadikan model pembangunan perkhidmatan atas talian untuk penerbit ilmiah di Malaysia. Pembangunan info struktur ini pasti meningkatkan keberkesanan MAPIM dalam menyebar luaskan penerbitan ilmiah Malaysia kepada masyarakat Malaysia dan dunia. Walau bagaimanapun, cabaran hebat yang masih relevan untuk ditangani oleh MAPIM dan penerbit ilmiah ialah usaha untuk menggalakkan aktiviti penulisan berkualiti, berimpak tinggi dan dirujuk (cited) oleh penyelidik di dalam dan luar negara. Untuk tujuan ini, kita percaya MAPIM akan meneruskan usaha mencapai objektif kewujudannya dan merancang secara proaktif untuk menghadapi cabaran dalam aspek penerbitan ilmiah.