Nutrien organan dan hubungannya dengan nutrien inorganan serta lain-lain parameter yang terdapat di Muara Sungai Kelantan dan Sungai Golok serta sekitar persisiran pantainya - Samsudin Basir (Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin, 2011)
Penyebaran dan kepekatan nutrien partikulat organik fosforos, fosforos terlarut organik dan nitrogen organik terlarut dikaji kandungannya di muara sungai Kelantan dan muara Sungai Tumpat. Kajian ini dibuat selepas berlalu musim Timur-laut.