Algoritima berkebarangkalian dalam pengoptimunan global fungsi berpembolehubah tunggal - Siska Candra Ningsih (Fakulti Sains dan Teknologi, 2011)
Pengoptimuman adalah suatu usaha untuk menyelesaikan suatu masalah dengan jalan terbaik, dengan tujuan utama adalah untuk meminimumkan masalah yang ada dan memaksimumkan manfaat yang diperoleh. Ada banyak kaedah untuk menyelesaikan masalah pengoptimuman tetapi tidak ada yang dapat menyelesaikan semua masalah pengoptimuman dengan cekapnya, sebagai contoh kaedah Newton adalah satu kaedah berketentuan yang dapat menyelesaikan masalah pengoptimuman, tetapi kaedah ini hanya dapat digunakan untuk kes-kes tertentu sahaja dan biaya pengiraan meningkat sangat cepat sesuai saiz masalah.