Tinjauan terhadap molluska di sekitar Muara Sungai Ibai dan kepentingan ekonomi spesis - Munir Mohd Nawi (Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin, 2011)
Kajian dijalankan terhadap hidupan molluska di sekitar muara Sungai Ibai dibahagian air pasangsurut. Kawasan kajian meliputi empat bahagian : berpasir , berlumpur, pasir berlurnpur dan pasir berlumpur dengan rumputlaut. Kawasan yang terdiri dari pasir berlumpur dengan rumputlaut menunjukkan indeks kepelbagaian spesis yang tertinggi. "Cerithium patulum" boleh didapati dengan banyaknya di keempat-empat kawasan .Kerang ( Anadara granosa ) didapati di kawasan yang pasir berlumpur.Taburan bagi kebanyakan spesis di kawasan ini ditentukan leh jenis dasar.