Pengoptimuman dinamik model bermatematik pembiayaan pemeruapan dan ekuiti korporat - Surono, Sugiyarto (Fakulti Sains dan Teknologi, 2011)
Pada amnya, sesebuah badan korporat menghadapi tiga masalah kewangan utama iaitu masalah pembiayaan, masalah pelaburan dan masalah pembayaran dividen. Pengurus kewangan korporat memerlukan panduan untuk membuat keputusan pembiayaan, keputusan pelaburan dan keputusan pembayaran dividen yang berkesan dengan tujuan untuk memaksimumkan pulangan pemegang saham.