Penilaian pelaksanaan pengurusan bersepadu persisiran pantai (ICZM) di Malaysia - Kadir Jaafar (IInstitut Oseanografi, 2011)
Tujuan utama penyelidikan ini adalah untuk menilai status pelaksanaan pengurusan bersepadu persisiran pantai (ICZM) di Malaysia berdasarkan kerangka dasar iaitu keupayaan agensi dan kompetensi pengurus. Kajian ini membina satu instrumen penilaian pelaksanaan ICZM yang telah diuji dari segi kesahan dan kebolehpercayaannya menggunakan kaedah kesahan dan kebolehpercayaan. Subjek kajian adalah terdiri daripada 32 agensi persisiran pantai yang terlibat dengan Bengkel Teknikal Dasar Pengurusan Bersepadu Persisiran Pantai Kebangsaan (1-2 Jun 2004 di Hotel Awana Genting Highland). Data dikutip menggunakan kaedah temu bual dan borang soal selidik.