Minat belia dalam kerjaya nelayan di Mukim Kuala Besut, Terengganu - Wan Mohd Zaifurin Wan Nawang @ W. Ahmad (Fakulti Pengurusan Ekonomi, 2011)
Mukim Kuala Besut merupakan salah satu kawasan perikanan utama di Negeri Terengganu. Justeru, pihak Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan perikanan dan program pembangunan untuk membangunkan keluarga nelayan. Walaubagaimanapun, generasi muda nelayan di Mukim Kuala Besut kurang berminat turun ke laut menangkap ikan untuk tempoh yang lama. Oleh yang demikian, kajian ini bertujuan untuk mengkaji minat belia nelayan dalam kerjaya nelayan. Seramai 365 orang belia lelaki, berumur antara 18 hingga 40 tahun, telah dipilih sebagai responden kajian. Penyelidik menggunakan borang soal selidik Holland (edisi 1985) dan mengubah suaikanya untuk dijadikan instrumen kajian. Data dianalisis dengan menggunakan ANOVA Sehala, Ujian-t Dua Sampel Bebas, Korelasi Pearson V dan Regresi Pelbagai untuk menguji tiga hipotesis kajian.