Kajian kualiti jangka hayat dan penilaian deria terhadap produk bakeri - Norazam, Hassan (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Kajian dijalankan ke atas enam jenis sampel produk bakeri prabakar Multigrain Roll(MGR), Wholemeal Roll (WMR), Soft Bun (SB) dan Foccacio Bun Eggwash (FBE) serta produk bakeri nyahbeku dan hidang Laugen Sandwich (LS) dan Swiss Sunday Bread (SSB) untuk melihat kualiti jangka hayat simpanan sejukbeku (-22°C) dan tahap penerimaan pengguna terhadap produk bakeri terpilih. Ujian mikrobiologi dan fiziko-kimia telah dilakukan di sepanjang tempoh 4 bulan penyimpanan sejukbeku ke atas keenam-enam sampel produk bakeri ini.