Pembinaan pengetahuan konseptual fungsi kuadratik dalam qftica - Mohd Lazim, Abdullah (Fakulti Pengurusan Ekonomi, 2011)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk menganalisis proses pembinaan pengetahuan fungsi kuadratik dengan menggunakan sistem algebra komputer. Sistem ini merupakan satu perisian komputer yang kaya dengan idea matematik bagi membolehkan pelajar membuat manipulasi dan refleksi. Kajian ini dibahagikan kepada tiga fasa. Fasa pertama kajian bertujuan untuk membina satu modul pembelajaran QFtica menggunakan Sistem Algebra Komputer Mathematica berdasarkan sukatan pelajaran semasa. Fasa kedua dan ketiga memerlukan pelajar meneroka pembelajaran menggunakan modul ini dengan tujuan yang berbeza bagi setiap fasa.