Ketahanan dan keberkesanan unjam untuk perikanan rekreasi marin - Ahmad, Ali (Fakulti Sains dan Teknologi, 2011)
Satu kajian perbandingan telah dijalankan ke atas dua rekabentuk unjam yang dinamakan sebagai Unjam A dan Unjam B untuk mengkaji keupayaan dari segi ketahanan disamping kepelbagaian dan kelimpahan ikan yang terdapat di tempat unjam tersebut diletakkan. Bahan pengumpul ikan untuk Unjam A dan Unjam B dibina menggunakan bahan yang sama iaitu jurai plastik dan kanvas tetapi rekabentuk kedua-duanya berbeza. Sauh untuk kedua-dua unjam ini diperbuat daripada konkrit. Unjam tradisional nelayan tempatan digunakan sebagai kontrol (Unjam C). Semua unjam diletakkan pada kedudukan kira-kira 1-3 batu nautika dari Pulau Kapas. Kedudukan setiap tapak unjam dengan tapak yang lain ialah kira-kira 0.75 batu nautika