Kajian in vitra jangkitan fluk darah sanguinicola armata plehn, 1905 (Digenea: Sanguinicolidae) pada siput gyraulus convexiusculus dan ikan kap kepala besar aristichthys nobilis - Nor Asilah, Seman (Fakulti Agroteknologi dan Sains Makanan, 2011)
Beberapa aspek jangkitan fluk darah Sanguinicola armata terhadap siput Gyraulus convexiusculus dan ikan kap kepala besar Aristichthys nobilis telah dijalankan. Di dalam kajian takungan jangkitan A. nobilis yang dijangkiti S. armata telah didedahkan kepada siput G. convexiusculus dan juvenil A. nobilis yang bebas daripada jangkitan. Kajian ini dijalankan bagi mengatasi masalah untuk mendapatkan sumber S. armata. Keputusan menunjukkan bahawa terdapat saling jangkitan di antara semua perumah terhadap S. armata.