UMT gerak pembangunan - Berita Harian (The New Straits Times Press (M) Berhad, 2010)
Universiti Malaysia Terengganu (UMT) diamanahkan untuk membantu memacu pembangunan dan pertumbuhan Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECER)sudah menubuhkan beberapa pusat khusus bagi menggerakkan pembangunan yang dirancang di ECER, titah Raja Permainsuri Agong, Tuanku Nur Zahirah.