Pola komunikasi dan kualiti perkahwinan di kalangan kakitangan kerajaan negeri Terengganu - Che Hasniza, Che Noh (Universiti Putra Malaysia, 2010)
Komunikasi telah dikenalpasti sebagai salah satu faktor terpenting di dalam perkahwinan. Namun demikian, kajian mengenainya masih belum dijalankan secara lebih mendalam lagi di Malaysia. Di Terengganu khususnya, masalah salah faham iaitu yang berkait dengan komunikasi telah dikenalpasti sebagai faktor penyumbang utama kepada wujudnya masalah di dalam perkahwinan. Sehubungan dengan itu, kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor berkait dengan komunikasi perkahwinan serta peranannya ke arah peningkatan kualiti perkahwinan.