Alumni main peranan tarik peserta sertai ESQ 165 - Sinar Harian (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2010)
Al-AnsarConsultancy menggiatkan strategi memperkasa alumni Kursus kepimpinan ESQ 165 (ESQ) agar alumni dapat memainkan peranan dalam usaha menarik lebih ramai individu mengikuti program berkenaan.Cabaran mengendalikan ESQ di Terengganu dan Kelantan lebih hebat berbanding di pantai barat terutama dari segi keterbukaan masyarakat pantai timur sendiri dalam menerima perkara baru seperti ini.