Inovasi SIDIF - Berita Harian (The New Straits Times Press (M) Berhad, 2010)
Kumpulan pensyarah Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Akademik Laut Malaysia (ALAM) telah menghasilkan satu alternatif baru dalam menghasilkan sistem pemantauan pembiakan tukun tiruan yang diberi nama Spatial Information Databases Integration Framework (SIDIF).