UMT hasilkan sel fuel daripada tenaga solar,angin - Berita Harian (The New Straits times Press (M) Bhd, 2010)
Ketua Jabatan Sains Kejuruteraan, Fakulti Sains dan Teknologi UMT, Dr Mohd Zamri Ibrahim menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) bagi mencari sumber tenaga alternatif yang muda diperoleh dan diperbaharui.