FMSM pakar rujuk industri maritim - Sinar Harian (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2010)
FMSM ditubuhkan untuk memberi latihan akademik dan profesional kepada pelajar sebagai memenuhi keperluan dalam menyediakan lebih ramai tenaga profesional dalam bidang maritim dan sains marin untuk keperluan negara.